Wszystko o pojemnikach jednorazowych

Wszystko o pojemnikach jednorazowych

Pojemniki jednorazowe na żywność to stały element naszego dnia codziennego. Ciężko wyobrazić sobie bez nich obecne życie. Towarzysza nam w sklepach, w domach, w restauracjach. Szczyt popularności zyskały sobie podczas pandemii, kiedy w restauracjach i barach podawano jedzenie na wynos.

Na co zwrócić uwagę kupując pojemniki jednorazowe?

Przede wszystkim pojemniki na żywność muszą być bezpieczne. Oznacza to, że materiały, z których zostały wykonane, są dopuszczone do kontaktu z żywnością i umieszczone na wykazie substancji dozwolonych. składniki tworzywa powinny być neutralne i nie wpływać na wygląd, aromat ani skład potraw. Wymagania co do pojemników jednorazowych na żywność są określone przepisami prawa. Składniki materiałów, z których wykonane są pojemniki jednorazowe, nie mogą podczas użytkowania wnikać w żywność, ani powodować zmian składu żywności, czy doprowadzić do jej zepsucia.

Jaka jest rola pojemników jednorazowych?

Główne zadaniem pojemników jednorazowych jest ochrona żywności przed wszelkiego rodzaju zanieczyszczeniami, przed temperaturą i promieniowaniem słonecznym.
Pojemniki jednorazowe hurtownia sprzedaje szczelne, higieniczne, wykazujące się odpornością mechaniczną i odpornością na degradację mikrobiologiczną.
Pojemniki jednorazowe mogą być wykonane z plastiku, albo z innych tworzyw sztucznych. Przed dopuszczeniem ich do użytku muszą mieć przeprowadzony szereg badań, które dopuszczą je do użytku. Podobnie w przypadku opakowań papierowych i tekturowych. Niedopuszczalna jest produkcja opakowań z barwnikami azotowymi, a rozjaśniacze optyczne nie mogą dostać się do żywności.

Rodzaje pojemników jednorazowych

Pojemniki jednorazowe hurtownia sprzedaje różnej wielkości, różnych kształtów i rodzajów. Mogą to być pojemniki obiadowe, z przykrywkami lub bez. Przeznaczone są do transportowania zup, drugich dań z sosami. Opakowania jednorazowe styropianowe mogą być jedno komorowe, albo kilku komorowe. Wielokomorowe opakowania jednorazowe pozwalają na transportowanie żywności bez jej pomieszania.
Pojemniki jednorazowe najnowszej generacji są to opakowania przeznaczone do zgrzewania. Są wytrzymałe i elastyczne, wykonane z polipropylenu. Doskonale nadają się do pakowania przede wszystkim szybkich dań na wynos. Folia, która zabezpiecza, zgrzewana jest po brzegach specjalnym urządzeniem, w momencie, kiedy ciepłe jedzenie znajduje się już w środku. Podobne urządzenia, okrągłe, są przeznaczone na zupę.
Opakowania jednorazowe mogą mieć także różne kształty i formy.

Przemysł